Ana Sayfa
16 Nisan 2020 ( 614 izlenme )
Reklamlar

Bunu ilk kez duyacaksınız" deyip açıkladı: Koronavirüse karşı klimalara dikkat

A Haber canlı yayınına katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Özkan, koronavirüsle mücadele konusunda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koronavirüs salgını ile ilgili dinamik bir süreç yaşandığını söyleyen Özkan, yaz aylarının gelmesiyle birlikte araçlarda bulunan klima kullanımının hastalıkla ilgili tehdit olabileceğine dikkat çekti.


Temizlenmeyen klima filtreleri nedeniyle virüsün kişilere bulaşabileceğini söyleyen Özkan, yaşanan süreçte cam açarak havalandırma yönteminin daha güvenli olduğunun altını çizdi. Bir kişinin sosyal mesafeye uymaması sonucunda virüsün 406 kişiye bulaşabildiğinin tespit edildiğini söyleyen Özkan, sosyal mesafeye uyarı çağrısında bulundu.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Özkan yaz aylarındaki klima kullanımına dikkat çekti. Özkan, "Arabada klimayı açmayın. Arabanızın soğutucusunu açmayın. Filtreler virüsü çekiyor. Filtrelerde virüs kalır. Yüzünüze doğrudan virüsü gönderebilir, virüsü bulaştırabilir. O nedenle buna dikkat edin." dedi.

Ev ve ofisteki klimalar da risk taşıyor mu?  Prof.Dr. Hasan Özkan, ev ve iş yerlerindeki klimalara değindi, "Klimaların bakımını yaptırdıysanız, doğrudan muhattap olmuyorsanız risk çok azdır. Arabada yakın mesafe ve küçük bir alan olduğu için bir risk vardır. Camları açmak daha emniyetlidir. Bu ilk defa söyleniyor." dedi.

Sosyal mesafenin önemi..Sosyal mesafe ile ilgili çalışmalara değinen Özkan, "Heyetler şu an için 2 metreyi öngörüyor." dedi. Özkan mesafenin düşmesi ile bulaşan kişi sayısının arttığını araştırmalardaki verilere dayanarak aktardı.

Özkan şu ifadeleri kullandı: "Havadan bulaşmıyor deniliyordu. Bugün bilinen bulaşma yolları şunlar: Damlacık yolu, temas yolu ve oral yol... Sosyal mesafe bugün için 2 metre. Bunun için bir çalışma yapılmış. Mesafeyi 1.5 metreye indirince siz 2.5 kişiye bulaştırıyorsunuz. 1 metreye indirirseniz 5 kişiye bulaştırıyorsunuz. Mesafeye hiç dikkat etmezseniz 406 kişiye bulaştırıyor. Daha önce söylenen şuydu, 1 kişi 27 kişiye bulaştırılıyor deniliyordu. Tıp dinamik bir süreçtir, her gün yenilenir."Vatandaşlara "virüse yakalanmayın" uyarısında bulunan Özkan, "Aşı çıkana kadar yakalanmayalım. Hiçbir zaman atlatırım demeyelim." diye konuştu.

"Şunları sormak isterim" diyen Özkan şu ifadeleri kullandı:
1 Nasıl hasar bırakacak? Sporcuysanız aynı spora devam edebilecek misiniz? Karaciğerde, akciğerde hasar bıraktı mı, bilmiyoruz. Sonra öğreneceğiz.

2 Hastalığı geçirenlerde bulaş olabilir mi? Evet bulaşabilir. Yüzde 30'unda antikor oluşmuyor. Bulaşabilir.

3 İleride nüksetme durumu olabilir mi?

4 Kalıcı bağışıklık oluyor mu? Ömür boyu bağışıklık olacak mı? Bunların hepsi çalışmalarla ortaya çıkacak şeyler...

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gülmek yasaktı,10 Kasım 1958 günü törende güldüğüm için ihtar cezası aldım. Elon Musk'un Starlink projesi paniğe neden oldu BAŞÖRTÜSÜ DÜŞMANI ECEVİT VE CHP'LİLER.(BAŞÖRTÜSÜNDEN DOLAYI MECLİSTEN KOVULAN MİLLETVEKİLİ) Suriyeli hamile kadın ile bebeğinin cenazesi Sakarya'ya getirildi