Auto-Created-3
09 Mart 2020 ( 4635 izlenme )
Reklamlar

Prens Selman Suudi Arabistan'ı 'kıyamete' hazırlıyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın rakip olarak gördüğü prensleri gözaltına alma kararı büyük bir tartışmaya kapı araladı. Petrol fiyatlarında yaşanan büyük düşüş öncesi, Suudi Arabistan iç siyasetinde güç mücadelesinin tekrar ortaya çıkmasının normal bir süreç olmadığının altını çizen uzmanlar, "Suudi Arabistan, içinde bulunduğumuz dönemde Yemen savaşından kaynaklı,


ülkenin bozulan güvenlik atmosferi, Kaşıkçı cinayeti sebebiyle ülkenin uluslararası kamuoyunda bozulan itibarı ve petrol fiyatlarından kaynaklı bütçe açıkları ile mücadele ediyor. Suudi ekonomisinin düzlüğe çıkması için petrolün varil fiyatının 80 dolar civarında olması gerekiyor. Prens Selman, ülkenin içinde bulunduğu bu çok katmanlı krizler karşısında hanedanlık içerisinde kendisine yönelik bir hareketten endişe ediyor ve gücü tekelleştirmeye çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.



Prens Selman (sağda), kraliyet ailesinin en kritik isimlerinden biri olan Muhammed bin Nayef'i (solda) gözaltına aldırdı.Suudi Arabistan'da kraliyet ailesinin en kritik isimlerinden Prens Ahmed bin Abdülaziz ve eski veliaht prens Muhammed bin Nayef'in gözaltına alınması soru işaretlerine neden oldu.Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın emriyle gerçekleştirilen gözaltıların ardından Prens Selman'ın krallık koltuğuna oturacağına dair iddiaları güçlendirdi.


Riyad'da söz konusu gözaltılar ne anlama geliyor? Veliaht Prens Muhammed bin Selman ne planlıyor?Konuyla ilgili yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Necmettin Acar, hanedanlık içerisinde ciddi bir hesaplaşma olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Suudi politik sisteminde, klasik tek adam monarşilerinden farklı olarak, sayıları on binin üzerinde olan hanedan üyelerinin oluşturduğu ve güçlü prenslerin liderlik ettiği otuz civarında “hanedan kolu” bulunmakta. Bu düzen, her bir hanedan kolu farklı bir çıkar gurubu veya siyasi partiye benzediği için, bir bakıma “hanedan demokrasisi” olarak tanımlanabilir. Ahmed bin Abdulaziz, eski veliaht Prens Muhammed bin Nayef, Talal bin Abdülaziz ve Mütib Bin Abdullah bu hanedan kollarına liderlik eden en önemli isimlerdi. Teorik olarak ülkede yeni bir kralın seçilmesi hanedan üyelerinin oluşturduğu Bağlılık Komisyonu veya Beyat Komisyonu’nunda yapılan bir seçimle oluyor. Tutuklanan bu isimlerin bir kısmı komisyon üyesi ve Prens Muhammed bin Selman'ın kraliyetine muhalefet ediyorlar"

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koronavirüs nedeniyle ateşi çıkan in-faz ediliyor S-400 ve F-35 krizi büyüyor! ABD'den Türkiye'ye ilk yaptırım kararı! Osman Nevres (Hasan Tahsin) de Türk değildi. İlk kurşun o tarihte, İzmir’de Yunan’a karşı değil..! K'atiller Türkiye'ye karşı birleşti: Hafter ile Esed görüşmesi sonrası ilk hamle!