Falih Rıfkı Atay’ın kaleminden bir anı: “Ankara’da iken bir gün, İngiltere büyükelçilerinden biri bana: ‘Şehriniz yabancı dolu, onlara ve kendinize neden golf yeri ayırmazsınız?’ demişti. Sonra kendisi bir golfçüyü misafir olarak getirdi. Biz de parasız yatırıp kaldırdık. Şimdi Ankara’ya özel bir itibar kazandıran Golf Kulübü meydana geldi.
Amerika’ya gittiğimde belediyelerin, halk için parasız golf yerleri yaptıklarını görmüştüm.” Falih Rıfkı, bunları yazdığı sırada, ülkemizde yıllık milli gelir 50 doların altında, milletin yüzde sekseni elbise ayakkabı bulamaz, ülke açlar, işsizlerle, şehit, dul ve yetimleri ile dolu bir halde idi.
Batılı hayata, yani lükse, içkiye, kadına, sefahata duyulan açlığı tatmin ihtiyacı, Batılılaşma dedikleri taklit hamleleri 1924’lerden itibaren memleket sathına hızla yayılıyordu. İktidarın, Yunus Nadi’ye çıkarttırdığı “Cumhuriyet” gazetesinin 6 Eylül 1925 tarihinde verdiği şu haber de gönül verdiğimiz Batılılaşma hamlelerinden biriydi: “Memleketimizde ilk defa yapılan bir müsabaka” başlıklı haber şöyle devam ediyordu. “Evvelki akşamki Güzel Bacak müsabakasına dört hanım iştirak etmiştir.”
Kaynak:Temellerin Duruşması, Ahmet Kabaklı
Balodan idam mekanına ziyaret.
Münevver Ayaşlı 26 Ağustos 1926 gecesi, Ankara’da kendisinin de bulunduğu bir baloyu şöyle anlatmaktadır: “26 Ağustos gecesi hafızalardan silinmeyecek bir gecedir. Bu gece, izmir suikasti dolayısıyla idama mahkûm edilenlerin asılacağı gece idi ve Celâl Bey (Bayar), iş Bankasının kuruluş yıldönümü olduğu için Atatürk Orman Çiftliğinde bir ziyafet veriyordu.
O gece Cavid, Şükrü ve Dr. Nazım Beyler asılmışlardı ve Dr. Nazım bey, Tevfik Rüştü Beyin bacanağı oluyordu. Tevfik Rüştü Bey, o gece büyük bir medenî cesaret göstermiş ve ziyafete katılmamıştı.
O yıllarda Gazi’nin bulunduğu bir davete gelmemek bir cesaret işi idi. Gece yarısından sonra Kılıç Ali Bey, davette bulunanlara idam edilenleri görmek için idam yerine gitmeyi teklif etmiş ve hazirûnun önemli bir kısmı beraber gitmişlerdi. Ben gitmedim, daha doğrusu gidemedim.” (Tercüman, 21 Ağustos 1986)
(Temellerin Duruşması, Ahmet Kabaklı)