İngiliz kralı M. Kemal’in elini öptü mü? İşte gerçek
Toplumda yaygın olan araştırmama zaafını sömüren ve insanları enayi yerine koymaya kalkanlar itiraf edelim ki eski bir fotoğrafı ele geçirip onun üzerinden acemi okurların milliyetçi/ulusalcı duygularını tahrik etmeyi gayet iyi becersin.
Mesela İnternette her adım başında karşınıza çıkan bir fotoğrata vatandaşın birinin Atatürk’ün elini öpmeye ‘davrandığı’ an görülüyor. Adamın yüzü Atatürk’ün ellerinin arkasına gizlenmiş olduğundan bizim aklıevveller onu bir anda ”İngiliz Kralı” ilan ediveriyor, böylece ” Koca İngilizlerin Kralı Atatürk’e ne kadar saygılıydı, hatta hayrandı” demeye getiriyorlar.
SIRADAN BİR DALKAVUKMUŞ
Lakin fotoğrafta el öpmeye davranan zatın bizde bolca bulunan dalkavuklardan biri olduğunu şu basit bilgiden de anlayabilirsiniz:
İngilizlerden bizdeki gibi el öpmek adeti yoktur! Sadece kadınların eli öpülür. Ancak onda da öperken eğilme yoktur, kadının eli yukarı kaldırılır. Ayrıca bizdeki gibi el öpen başka bir millet olduğunu da bilmiyoruz.
Lakin daha ilginci, fotoğrafta Atatürk’ün sırtında görülen kışlık paltodur. İstanbul’da palto Kasım ayından önce giyilmez. Oysa İngiltere Kralı VIII. Edward İstanbul’a geldiğinde 1936 Eylül’ün 4’üydü ve millet denize giriyordu, hatta Atatürk’ün deniz yarışlarını Kral ile birlikte izlediğini biliyoruz. Eylül sıcaklarında palto giyilmesi tabii ki söz konusu olamazdı. Olmamıştır da.
İŞİN ASLI ORTAYA ÇIKTI
İnternette kimbilir kaçıncı turunu atmakta olan fotoğraf ilk olarak 2008 yılındaki bir sergide görücüye çıkmış ve fotoğrafın altına Atatürk’ün İstanbul’a gelişi sırasında çekildiği yazılmıştı. Yani Temmuz 1927’de. Ancak İstanbul’a bu ilk gelişi sırasında Atatürk ne palto giymişti, ne de o fotoğraftaki yapı ve kilodaydı. Resimdekine göre epeyce genç ve zayıf görünüyordu.
Ancak Kral Edward’ın İstanbul’a geldiği gün çekilen bir kare var ki, bütün iddiaları geçersiz kılmaya kafidir. Eğer birinin önünde eğilmek karşısındakinin büyüklüğünü kabul etmek demekse aşağıdaki fotoğrafta İngiltere Kralı karşısında eğilen, hatta biraz abartılı bir şekilde eğilen bizzat Atatürk’tür. Kral’a karaya adım atması sırasında yardım eden, dostluk elini uzatan ondan başkası değildir.