Sovyetler Birliği döneminde S300 füzelerinin üretilmesinden sonra geliştirilmeye başlayan S400 sistemi, 2007'den bu yana Rusya'nın silah envanterinde yer alıyor.S400, önemli siyasi, ekonomik ve askeri hedefleri "yüksek etkili koruma" için tasarlanan bir sistem olarak tanımlanıyor.
Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyoneltaktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.S400 taburu, en az bir mobil operasyon komuta merkezi, 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşuyor.
Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.
S400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.
Sistemin hedefleri arasında B2 ve F117 hayalet uçaklar, B1, F111 ve B52H stratejik bombardıman uçakları, EF111A ve EA6 elektronik harp uçakları, TR1 keşif uçağı, E3A ve E2C erken uyarı radar (AWACS) uçakları, F15, F16, F35 ve F22 savaş uçakları, Tomahawk füzeleri ve balistik füzeler yer alıyor.
S400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'nin güneyine kurulduğunu düşünürsek, 400 kilometre öteden uçak ve füzelere kilitlenip 250 kilometreden vurabilecekler. Bu güneyden gelen büyün tehlikeleri caydırma anlamına gelecek. Hatta Türkiye böylelikle Suriye'nin kuzeyini uçuşa yasak bölge ilan edebilir. Terörden temizlediği bölgenin güvenliğini sağlayabilir. Ayrıca Doğu Akdeniz'nin ve Kıbrıs'ın hava sahasında da büyük üstünlük sağlayabilir.
Bu sistemin bir de Ege Bölgesi'ne kurulduğunu düşünelim. Bütün Yunan hava sahasını kontrol edebilir. Yani S400'lerle Türkiye, mutlak bir stratejik bir üstünlük sağlayabilir.
1) Uzun menzilli izleme radarı, havadaki nesneleri takip ediyor ve gelen bilgiyi komuta aracına gönderiyor. Potansiyel hedefler, komuta arasında değerlendiriliyor
2) Hedef tanımlandıktan sonra komuta aracı füzenin fırlatılmasına karar veriyor
3) Fırlatmayla ilgili veriler, hedefe göre en iyi konumda bulunan fırlatma aracına gönderiliyor ve buradan karadan havaya füzeler gönderiliyor
4) Angajman radarı, füzenin hedefine ulaşmasına yardımcı oluyor