ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ihlal edildiğine dair davada yargılanan Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, avukatlarının erteleme talebi reddedilince, esastan görülen ilk jürili duruşmada hâkim karşısına çıktı.
ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ihlal edildiğine dair davada yargılanan Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının erteleme talebi reddedildi. Son aylardaki hiçbir duruşmaya katılmayan İran asıllı Türk Reza Zarrab’ın tahmin edildiği gibi savcılıkla anlaştığı ve tanık olduğu kesinleşti.
Atilla’nın avukatı Victor Rocco, savunmasını yaparken Zarrab’ı ve eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı suçladı. Rocco, Aslan’ın Zarrab’dan aldığı rüşvetlerle cebini doldurduğunu öne sürerken, “Zarrab’ın Türkiye’de rüşvet ağı kurduğu biliniyor. Rüşvet verdiği kişiler arasında üst düzey yetkililer de bulunuyor” dedi.
SAVCILIK: ZARRAB KİLİT TANIK
İddia makamı adına Savcı Yardımcısı David Denton, davanın sanıklarından Reza Zarrab’ın suçlarını kabul ederek savcılıkla işbirliği yaptığını ve tanık kürsüsünde Atilla ile olan ilişkisini detaylarıyla anlatacağını açıkladı. Zarrab’ın Atilla davasında kilit tanık olduğunu söyleyen Denton, sunacakları kanıtların Atilla’nın yalanlarını ve gizli işlerini göstereceğini savundu. “Zarrab’ın kaynak sağladığını, Atilla’nın ise yöntem gösterdiğini” öne süren Denton, Atilla’nın 6.3 milyar dolarlık parasal işlemleri organize ettiğini savunarak, “Atilla ABD bu işin farkına varınca insani yardım adı altında sahte evraklar hazırlayarak aynı işlere devam etti” dedi.
SAVCILIK, ZARRAB’I KORUYOR
Atilla’nın bu sistemin mimarı olduğu iddialarını reddeden Rocco, “Yüksek makamlara ayakkabı kutularında rüşvet yollayan Atilla değil Zarrab’tı. Sanık sandalyesinde oturması gereken Reza Zarrab az ceza alma ya da hiç ceza almama umuduyla savcılıkla anlaştı. Savcılık Zarrab’ın sırtını sıvazlıyor” dedi.
Atilla’nın Zarrab’ın pek çok kurbanından biri olduğunu da anlatan Rocco, ABD’nin yaptırımlar rejimine Türkiye veya Halkbank’ın uymak zorunda olmadığını şöyle aktardı:
“ABD, İran’a 5 bin km uzaktayken, Türkiye sınır komşusu ve iki ülke iş yapmak zorundaydı. OFAC da (ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi) tüm bunları baştan beri biliyordu.”
‘ZARRAB CEZAEVİNE KADIN SOKTU’
Atilla’nın avukatı Victor Rocco, Reza Zarrab’ın Atilla’yı “hapisten çıkış kartı” olarak kullanmak istediğini belirtti. Zarrab’ın bu işlerden milyarlar kazandığını, Türk siyasilere de on milyonlarca rüşvet vererek işini gördüğünü iddia eden Rocco, Zarrab’ın New York’ta cezaevinde kaldığı günlerde bile gardiyanlara rüşvet vererek kadın, içki, uyuşturucu ve yiyecek temin etmeyi başardığını ileri sürdü.
TANIK OLARAK İFADE VERDİLER.
Yargıç Richard Berman, duruşmanın başında savcılık makamına “Bugün kimleri tanık olarak çağıracaksınız” diye sordu. Denton, Zarrab dışındaki isimleri şöyle sıraladı: OFAC’tan (Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi) bilirkişi Mark Dubowitz, FBI ajanı Lisa Palluconi, FBI tanığı Bülent Bulut.”
Reza Zarrab’ın sanıklıktan çıkarıldığı iddianamede yer alan biri tutuklu (Hakan Atilla), sekiz kişiye altı suçlama yöneltiliyor. Bunlar şöyle: “ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı delmek için kumpas kurma, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapma, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak için kumpas kurma, kara para aklama, kara para aklamak için kumpas kurma.”
New York Times gazetesi, Twitter hesabından Rıza Zarraf'la ilgili haberleri Türkçe mesajlarla paylaştı. NYT Türkçe olarak şunları yazdı:
"Reza Zarrab suçunu kabul etti ve Hakan Atilla'ya karşı tanıklık yapacak. Reza Zarrab'ın suçlamaları kabul etmesi Türkiye ABD ilişkilerine olumsuz etki edebilir."