Ana Sayfa
25 Mart 2020 ( 120 izlenme )
Reklamlar

Herkes koronavirüs testi yaptırabilir mi?

Koronavirüs testi nerede yapılıyor? Türkiye’de corona virüs vakalarının görülmesiyle birlikte milyonlarca kişi “Koronavirüs testi ne zaman yaptırılmalı?” , “Coronavirüs testi ücretli mi?” , “Hangi hastanede coronavirüs testi yaptırırım?” sorularının cevabı aranıyor. Peki, herkes koronavirüs testi yaptırabilir mi?

Çin’de ortaya çıktıktan sonra hızla dünyaya yayılan, Avrupa’nın ise merkez üssü haline geldiği koronavirüs ülkemize de sıçradı. Türkiye’de henüz 5 vaka olmasına rağmen hem devlet hem de vatandaşlar önlemlerini arttırmaya başladı. Devlet aldığı önemli tedbirlerle olası salgının önüne geçmeye çalışırken vatandaşlar da kişisel hijyenlerine dikkat ederek acı tablonun yaşanmasından uzaklaşmak istiyor. Bu nedenle vatandaşlar koronavirüs testinin ne zaman nerede yapılacağını araştırıyor. İşte, detaylar…

Herkes koronavirüs testi yaptırabilir mi?
Milyonlarca kişi “Herkes koronavirüs testi yaptırabilir mi?” sorusunun cevabını merak ediyor. Mevsim geçişi sebebiyle pek çok kişi soğuk algınlığı yaşıyor. Bu durum ise akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Yurt dışı teması olmayan kişiler bile ücretini ödeyip koronavirüs testi yaptırmak istiyor. Peki, bu mümkün mü? Elbette her arzu eden koronavirüs testi yaptıramıyor. Öncelikle ateş, solunum güçlüğü şikayetleri olanlar hastaneye başvurduğunda kontrol ediliyor. Ardından hastaya yurt dışına çıkıp çıkmadığı ya da yurt dışından dönen birileriyle temas edip etmediği soruluyor. Kişinin yurt dışı hikayesi var ise hemen hastadan kan alınıyor ve Sağlık Bakanlığı’na iletiliyor. Kişide bu tip bir hikaye yok ise koronavirüs testine ihtiyaç duyulmuyor. 

Korona virüs tedavisi nasıl yapılır?
2019 nCoV için spesifik bir antiviral tedavi olmaması, patogenezinin tam olarak bilinmemesi nedeni ile uygulanan tedavi destekleyici, ikincil enfeksiyonları ve komplikasyonları önlemeye yöneliktir.

Tedavide;

Solunum sıkıntısı, hipoksemi ve şok hastalarına ek oksijen tedavisi önerilmektedir.

Şok bulgusu olmadığında hastalarında konservatif sıvı tedavisi önerilmektedir.

SARI'ye neden olabilecek olası patojenlere yönelik ampirik antimikrobiyaller (antibiyotikler, influenza nöraminidaz inhibitörleri, antifungaller) önerilmektedir.

Sepsisli hastalara hasta değerlendirmesinden sonraki ilk bir saat içinde antimikrobiyallerin verilmesi sağlanmalıdır.

Başka bir nedenle endike olmadığı sürece viral pnömoninin veya ARDS'nin tedavisi için rutin olarak sistemik kortikosteroid verilmemelidir. Çünkü gözlemsel çalışmalar SARS hastalarında uygulanan kortikosteroidlerin sağkalım yararı sağlamadığı ancak olası zararların olabileceği (avasküler nekroz, psikoz, diyabet ve gecikmiş viral klirens) rapor edilmiştir.

SARI hastaları hızlı ilerleyen solunum yetmezliği ve sepsis açısından yakından izlenmeli ve gerekli durumlarda destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

Kritik hastaların yönetiminde eşlik eden hastalıklar yönünden yakından takibi çok önemlidir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Erdoğan Kur’an üzerine yemin etse ne olur? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istifasını istediği 3 belediye başkanı Namaz Kılan Askerr ve arkadaşı Suriye’de kimin silahı kazandı?