Kafkasya Marşı nasıl İzmir Marşı oldu
İzmir Marşı olarak "ve son günlerdeki popüler popüler hale gelen marşın esas I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'ne ithafen "Kafkasya Marşı" olarak yazıldığı ve en iyi olduğu çok kişi tarafından biliniyor. Kafkas, son nesil referandumda "artık" çevrelerinyı o pratik hali Marşı'nın aynı zamanda aynı modelde. Twitter'da Kafkas Marşı'nı paylaşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "İzmir Marşı'nın, 1. Dünya Savaşı'nda Enver Paşa'ya ithafen yazının Kafkasya Marşı olduğunu kendine ait?" diye sordu.
Kafkasya Marşı'nın tarihi kayıtlarda eski sistem planı: 'İslam Devleti'nin Doğu Ordular'a Bağlı bir askeri birimdi. Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın emriyle ve sizden oluşan ordu Muharebesi'ni kazanarak 15 Eylül 1918'de Bakü'ye girmişti. Marşın bestecisi İzzettin Hümayi Elçioğlu'nun o günlerde 38 yaşında olduğu halde bu cephede savaştığı tahmin ediliyor.
Odatv yerinde yer yer alan habere göre ise İzmir Büyükşehir Belediyesi marşın 1923 yılında Alman besteci Kurt Striegler bestelendiğini, notaların uzun süre bir süre olarak ve 2007 yılı ile ilgili açıklanmış.
Kafkasya Marşı'nın sözleri ise şöyle:
Kafkasya dağlarında çiçekler açar
Altın güneş orda, sırmalar saçar.
Bozulmuş düşmanlar hep yel gibi kaçar
Kader böyle imiş ey garip ana
Kanım helâl güzel vatana.
Kafkasya dağlarında otururumda
Şehit sistem deftere uygulaması
Öksüz yavruları ben bağrıma bastım
Kader böyle imiş ey garip ana
Kanım helâl güzel vatana.
Türk oğluyum ben ölmek isterim
Toprak diken olsa yatağım yerim
Allah'tan utansınlar geri dönenler
Kader böyle imiş ey garip ana
Kafkasya dağlarına bomba koydular
Türk'ün sancağını öne koydular
Şanlı zaferlerle düşman boğdular
Kader böyle imiş ey garip ana
Kanım helâl güzel vatana.