Ana Sayfa
13 Nisan 2020 ( 2275 izlenme )
Reklamlar

Nesnelerin interneti ile kumanda kimde olacak?

21. yüzyıl dijital dünyasının ana amacı "kumanda" kontrolüdür. Kumanda kimde olacak?Normalde evlerimizde TV kumanda kapma mücadelesi olur. Ama dijital dünyada kumanda "Yapay Zeka"ya mı geçiyor?Dijital dünyayı kurgulayan akıl yeryüzünde her insanı, her hayvanı, her bitkiyi; kısacası tüm canlıları kontrol edip tek merkezden yönetme peşinde. Örneğin, sürücüsüz arabaları düşünelim.


Ne kadar kullanışlı diye beğeniyoruz ama arabaya bindiğimizde yönümüz İstanbul'dan Bursa'ya olsa da arabanın Yapay Zekasının kumandası ile yönümüz Ankara'ya döndürülebilir.Böcekler bize göre içgüdüleri ile yol, yön bulur ama böcekleri kontrol edip istedikleri yöne sevk edebilecek bilimsel çalışmalar var. Örneğin, çekirgeler antenleri ile yön bulur. 5G, 6G yani EMF ile böceklerin frekansı yakalanarak kontrol edilmek istenmekte. Eğer bu kontrol etme başarılı olursa bu yüzyılda dünya çapında böcek sürüleri üzerinden savaşlar göreceğiz. Medyada çıkan haberleri okuduk, "Hindistan'dan Çin'e doğru yaklaşık 400 milyar çekirge hareket halinde..." Çekirgeler Hindistan'da bir gün içerisinde 35 bin kişinin yiyeceği gıdayı tüketmiş. Bugünlerde yine medyada Çin kökenli Eşek Arıları'nın İngiltere'yi istila edecekleri haberleri konuşuluyor.

Tarım alanında üretim yapan çiftçiler böcek savaşlarından etkilenmemek için topraksız tarım veya yeraltı tarım gibi yeni alanlara yönelmek zorunda kalabilir.

Nesnelerin interneti, yani hızlı internet ile yeryüzündeki tüm nesneler internete bağlanacak. Bu durum iş dünyasında üretimi de kökünden değiştirerek yeni bir dijital üretim ekonomisi kavramını gündeme getirir. Nasıl ki telefonumuza şu kişiyi ara ya da şu adresi bul diye komut veriyoruz, aynı şekilde kullandığımız eşyalara da komut verecek ürünler geliştirilecek. Örneğin evde herhangi bir dolabı açmaktansa "açıl dolap" dediğimizde açılacak. Bursa'daki mobilya üreticileri de mobilyalarında "kumandayı insana verecek" şekilde üretimlerini dijital dünyaya entegre olacak şekilde yapmak mecburiyetinde kalacak.

Büyük Veri, Yapay Zeka, IoT, Blockchain, 3D Yazıcı ile hem hayatımızda hem de işimizde ve ürettiklerimizde ciddi yenilikleri göreceğimiz bir döneme giriyoruz.

Dijital Dünya kurgucuları sadece nesnelerde, bitkilerde ve hayvanları kumanda ile kontrol etmek istemiyor, aynı zamanda insanı da kumanda ile uzaktan kontrol peşinde.

20. yy'da insan zihnine yönelik çalışmalar vardı, filmlerle beynimize algı operasyonları yapılıyordu ama 21. yy'da beynimizin kumandasını ele geçirecek teknolojiler üzerine çalışmalar var. Nasıl mı? Örneğin aşılar ile yeni deneyler var. Aşı içerisine konulacak Nano Bot (Nano robot), Naco Çipler ve programlanabilir tozlar ile insan DNA'sına 3.bir sarmal ekleme deneyleri var. Aşılar ile vücuda enjekte edilen Nano Bot ve Nano Çip'lerin DNA sarmalında bulunan kromozomlardaki genlere Koronavirüs'ün hücrelere yapışması gibi yapışarak, genleri elektronlara ayırıp gen şifrelerini bilgisayara aktarma ve Yapay Zeka ile şifre çözme peşindeler. Nano Botların ve Nano Çiplerin bir parazit gibi DNA'ya yapışarak Kadın ve Erkek olarak iki sarmal şeklinde olan kromozomlara üçüncü bir sarmalı ekleme deneyleri yapılıyor. Amaç üçüncü bir sarmal ekleyerek hibrit bir insan oluşturmak. Nihai amaç filmlerde gördüğümüz yarı robot yarı insan yeni bir hibrit insan oluşturmak. Amerika'da çekilen Robocop filmindeki sahneyi gerçekleştirme deneyleri.

Tesla'nın kurucusu Elon Musk Nurolink isimli bir şirket kurdu. Şirketin amacı insan hafızasını bilgisayara aktarmak yani insan beynini bilgisayara monte etmek. Bu çalışmalarda nihai amaç insana deri altı Biyometrik çip takarak uzaktan "hacklenebilir insan" oluşturmak. Yani insana kumanda ile komut verme hayali.

21. yy. Dijital Dünyası hayatın her alanını tam kontrol etme ve eşyaya ve canlıya hükmetmeye yönelik bilimsel deneylerle dolu. 20. yy'a kadar geliştirilen tekonolojiler insanın kontrolünde ve insana hizmet ediyordu, ama 21.yy'da geliştirilen dijital teknolojiler tarihin devamı değil, bir paradigma sıçraması gibi yeni bir durumdur.
Yeni bir teknoloji olan Blockchain tabanlı Dijital Dünyada insan teknolojinin kumanda edilebilir bir kölesi değil teknolojiye hükmeden konumunda olmak mecburiyetinde.

Abdullah Çiftçi/enbursa.com

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Fareyi tekmeyle kovalayan dede' izlenme rekorları kırıyor Yüksek gerilim hattında avlanmaya çalışan yılan Şehit yakınından Kılıçdaroğlu'na şok tepki Ukrayna'nın 30 yıllık pişmanlığı