Ana Sayfa
18 Kasım 2021 ( 1314 izlenme )
Reklamlar

Dibimizde büyük anlaşma..

Atina’nın pek çok ülkeyle yaptığı iş birliği ve savunma anlaşmalarının yanında bu ülkedeki ABD askeri varlığı, Türkiye’den dikkatle izleniyor. Milliyet’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hasan Ünal ile Dr. Naim Babüroğlu, Yunanistan’ın doğru şartlar oluştuğunda Türkiye’ye karşı hasmane adımlar atabileceğine dikkat çekiyor.
Foto  FATMA GÜLÇİN KABASAKALLI Yunanistan, uluslararası arenada stratejik ve askeri iş birliklerini artırma çabalarında vites büyütürken, Atina’nın en son Washington ile imzaladığı savunma anlaşması Türkiye’nin tepkisini çekti. ABD askeri güçlerinin Batı Trakya’da Türkiye’ye sınır komşusu olarak konuşlanması, AnkaraAtina ilişkilerinde farklı bir risk kapısını da araladı.
FATMA GÜLÇİN KABASAKALLI Yunanistan, uluslararası arenada stratejik ve askeri iş birliklerini artırma çabalarında vites büyütürken, Atina’nın en son Washington ile imzaladığı savunma anlaşması Türkiye’nin tepkisini çekti. ABD askeri güçlerinin Batı Trakya’da Türkiye’ye sınır komşusu olarak konuşlanması, AnkaraAtina ilişkilerinde farklı bir risk kapısını da araladı.
Foto  “Komşu”nun, adım adım genişleyen stratejik adımlarını ve olası sonuçlarını Milliyet’e değerlendiren uzmanlar, Atina’nın Türkiye’nin dış politikasındaki gerginlikleri fırsata çevirdiğini belirtirken, sorunun sadece Yunanistan’daki ABD askeri gücüyle sınırlı olmadığına dikkat çekti. İşte uzmanların değerlendirmeleri:
“Komşu”nun, adım adım genişleyen stratejik adımlarını ve olası sonuçlarını Milliyet’e değerlendiren uzmanlar, Atina’nın Türkiye’nin dış politikasındaki gerginlikleri fırsata çevirdiğini belirtirken, sorunun sadece Yunanistan’daki ABD askeri gücüyle sınırlı olmadığına dikkat çekti. İşte uzmanların değerlendirmeleri:
Foto  (Prof. Dr. Hasan Ünal, Maltepe Üniversitesi) “Görebildiğim kadarıyla yakın tarihte TürkYunan sorunlarına ilişkin olarak hiçbir dönemde Yunanistan bu kadar çok müttefikle hareket etmemiş, Türkiye de hiç bu kadar kendisini yalnız hale getirmemişti. ABD’nin sorularımıza kaçamak cevaplar vererek, ‘Bizim oraya yaptığımız yığınak Rusya’yı Karadeniz’de çevrelemeye yönelikti’ demesi, ‘PYD’ye verdiğimiz destek DAEŞ’le mücadele kapsamında sizinle alakalı değil!’ ifadelerine benziyor. Biz bu PYD’ye ilişkin cevabı ne kadar ciddiye alıyorsak, bunu da böyle düşünmemizde fayda var. Ama hadisenin bir tarafında da ABD’nin özellikle Karadeniz’de Rusya’yı rahatsız etme siyaseti var tabii...
(Prof. Dr. Hasan Ünal, Maltepe Üniversitesi) “Görebildiğim kadarıyla yakın tarihte TürkYunan sorunlarına ilişkin olarak hiçbir dönemde Yunanistan bu kadar çok müttefikle hareket etmemiş, Türkiye de hiç bu kadar kendisini yalnız hale getirmemişti. ABD’nin sorularımıza kaçamak cevaplar vererek, ‘Bizim oraya yaptığımız yığınak Rusya’yı Karadeniz’de çevrelemeye yönelikti’ demesi, ‘PYD’ye verdiğimiz destek DAEŞ’le mücadele kapsamında sizinle alakalı değil!’ ifadelerine benziyor. Biz bu PYD’ye ilişkin cevabı ne kadar ciddiye alıyorsak, bunu da böyle düşünmemizde fayda var. Ama hadisenin bir tarafında da ABD’nin özellikle Karadeniz’de Rusya’yı rahatsız etme siyaseti var tabii...
Foto  ‘HAFİFE ALMAMAK GEREK’ Eğer Türkiye, Suriye’ye bir askeri harekatta hem Şam hem de Moskova’yla kavgalı hale gelir, bu arada İsrail, Mısır ve Fransa’nın da kendisine aktif destek vereceği görüntüsü ortaya çıkarsa, ABD de bundan rahatsız olmayacağını gösterirse, Yunanistan, Türkiye’ye karşı bir savaş senaryosunda şansını deneyebilir. O noktadan çok uzakta değiliz. Bu durum, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ı da kapsayabilir... Yunanistan fiili olarak karasularını 12 mile uzatmayı dener, bunu da anlaşmalarla egemenliği kendisine verilmemiş olan adaların üzerine asker çıkartmak için yapabilir. Dolayısıyla Türkiye’nin, askeri olarak Yunanistan’ı sürekli hafife almasının doğru senaryo olmadığı kanaatindeyim...
‘HAFİFE ALMAMAK GEREK’ Eğer Türkiye, Suriye’ye bir askeri harekatta hem Şam hem de Moskova’yla kavgalı hale gelir, bu arada İsrail, Mısır ve Fransa’nın da kendisine aktif destek vereceği görüntüsü ortaya çıkarsa, ABD de bundan rahatsız olmayacağını gösterirse, Yunanistan, Türkiye’ye karşı bir savaş senaryosunda şansını deneyebilir. O noktadan çok uzakta değiliz. Bu durum, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ı da kapsayabilir... Yunanistan fiili olarak karasularını 12 mile uzatmayı dener, bunu da anlaşmalarla egemenliği kendisine verilmemiş olan adaların üzerine asker çıkartmak için yapabilir. Dolayısıyla Türkiye’nin, askeri olarak Yunanistan’ı sürekli hafife almasının doğru senaryo olmadığı kanaatindeyim...
Foto  Cumhurbaşkanımız ‘Yunanistan kendini ABD üssü haline getirdi’ diye güzel söyledi. Bunun önlenebilmesi için, neden Rusya’yla Kıbrıs, Suriye ve diğer başka dosyaları içine alan genel bir pazarlığa tutuşmuyoruz? Ruslar buna açık... Yunanistan kendisini Rusya’ya karşı bir garnizon devletine dönüştürmüşse, Rusya da bundan rahatsızsa, Türkiye’nin çok iyi bir diplomatik düzenlemeyle sonuç alması mümkün. Ancak bunu da yapmıyoruz ve sonuçta Yunanistan hem ABD hem de Rusya’yı yanına alarak, Kıbrıs konusunda üzerimize gelebiliyor.”

Cumhurbaşkanımız ‘Yunanistan kendini ABD üssü haline getirdi’ diye güzel söyledi. Bunun önlenebilmesi için, neden Rusya’yla Kıbrıs, Suriye ve diğer başka dosyaları içine alan genel bir pazarlığa tutuşmuyoruz? Ruslar buna açık... Yunanistan kendisini Rusya’ya karşı bir garnizon devletine dönüştürmüşse, Rusya da bundan rahatsızsa, Türkiye’nin çok iyi bir diplomatik düzenlemeyle sonuç alması mümkün. Ancak bunu da yapmıyoruz ve sonuçta Yunanistan hem ABD hem de Rusya’yı yanına alarak, Kıbrıs konusunda üzerimize gelebiliyor.”
Foto  ‘YUNANİSTAN BOŞLUK DOLDURMAYA ÇALIŞIYOR’ (Dr. Naim Babüroğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi) “Özellikle son 56 yılda ABD’nin Türkiye’den bir uzaklaşma süreci var... ABD’nin Türkiye’ye karşı attığı adımlarda gerginlik daha da gözle görülür hal aldı ve askeri varlığını da, Türkiye’nin batısında Yunanistan’a doğru kaydırdığını gördük. Bunun arkasında iki sorun var: Birincisi; ABD’nin, NATO ittifakındaki Türkiye’nin coğrafi bütünlüğüne kasteden PYD/PKK bölücü terör örgütünü ısrarlı şekilde desteklemeye devam etmesi. Bunun müttefiklikle ilgisi yoktur... ABD’nin şu anda izlediği politika, NATO’nun kuruluş değerlerine aykırı. İkinci sorun ise, Türkiye’nin, NATO ve ABD’nin birincil tehdit olarak gördüğü, resmi belgelerine ‘düşman’ diye yansıyan Rusya’dan, bir NATO üyesi olarak S400’leri satın alması. Bu, ABD ve NATO’yla Türkiye arasındaki bardağı kırmamış ama çatlatmış, Türkiye’nin hem NATO hem de ABD’yle arasında soğuk rüzgarlar esmesine neden olmuştur.

‘YUNANİSTAN BOŞLUK DOLDURMAYA ÇALIŞIYOR’ (Dr. Naim Babüroğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi) “Özellikle son 56 yılda ABD’nin Türkiye’den bir uzaklaşma süreci var... ABD’nin Türkiye’ye karşı attığı adımlarda gerginlik daha da gözle görülür hal aldı ve askeri varlığını da, Türkiye’nin batısında Yunanistan’a doğru kaydırdığını gördük. Bunun arkasında iki sorun var: Birincisi; ABD’nin, NATO ittifakındaki Türkiye’nin coğrafi bütünlüğüne kasteden PYD/PKK bölücü terör örgütünü ısrarlı şekilde desteklemeye devam etmesi. Bunun müttefiklikle ilgisi yoktur... ABD’nin şu anda izlediği politika, NATO’nun kuruluş değerlerine aykırı. İkinci sorun ise, Türkiye’nin, NATO ve ABD’nin birincil tehdit olarak gördüğü, resmi belgelerine ‘düşman’ diye yansıyan Rusya’dan, bir NATO üyesi olarak S400’leri satın alması. Bu, ABD ve NATO’yla Türkiye arasındaki bardağı kırmamış ama çatlatmış, Türkiye’nin hem NATO hem de ABD’yle arasında soğuk rüzgarlar esmesine neden olmuştur.

PARASINI SAVUNMAYA HARCIYOR! Yunanistan, son dönemde Fransa ve ABD’nin yanı sıra, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve İsrail’le savunma, enerji ve deniz yetki alanlarında iş birliğine yönelik adımlar attı. Savunma iş birliği anlaşmalarının yanı sıra son dönemde askeri harcamalarını da artıran Atina, içeride de ana muhalefetteki SYRIZA tarafından eleştiriliyor. Yunanistan’ın milli gelirinden savunmaya ayırdığı pay, bugün diğer tüm NATO üyelerinden daha fazla. Zira Yunanistan’ın, bu yıl GSYH’sının yaklaşık yüzde 4’ünü savunmaya ayırması bekleniyor. NATO’nun müttefiklerine önerdiği oran ise GSYH’nın yüzde 2’sinden biraz fazla...
Foto  Bu ülkenin Washington ile silah ticareti hayli aktif. ABD’nin Dış Askeri Satış sistemi çerçevesinde Yunanistan’la 10.5 milyar dolarlık ticareti bulunuyor. Geçen yılki askeri satışlar, 74 adet F16 uçağı ve 11 adet SH70B model Ege Şahini helikopterinin modernizasyonunu da içeriyordu. Yunan Donanması, 2019’da 5 adet yenilenmiş “P3B Orion” uçağının ilkini teslim alırken, 2020’de de ABD’ye 4 adet “MH60 Romeo” helikopter siparişi vermiş, bu yıl aynı helikopterden 3 adet daha sipariş etmişti. Yunanistan’ın son 5 yılda İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemesi programı kapsamında, ABD’den 276 milyon dolarlık askeri ekipman aldığı belirtiliyor. Bunlar arasında 1200 adet zırhlı güvenlik aracı, 80 helikopter, 4 adet Özel Operasyon Aracı yer alıyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

CHP'nin anketçisinden itiraf: Erdoğan'ın kazanacağını gördüm, söyleseydim beni... İzleyenleri duygulandıran yarışmacı Kader anı PÖH lerin Erdoğanı kurtardığı an NİHAT DOĞAN CANLI YAYINDA EVETÇİLERİ İZMİRDE DENİZE DÖKERİZ DİYEN CHP'LİYİ BÖYLE REZİL ETTİ