Ana Sayfa
16 Mayıs 2019 ( 616 izlenme )
Reklamlar

Yunanlıları korku sardı! O tarihe işaret ettiler...

Yunanistan’ın Ekathimerini gazetesinde, Alexis Papachelas’ın kaleme aldığı, “Türkiye bir sonraki fırsatı bekliyor” başlıklı makalesinde; Türkiye’nin bugüne kadar fırsatlardan ve boşluklardan yararlandığını; şimdiki fırsatın ise Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler olduğunu belirtti.

'Papachelas''ın makalesinin Türkçe çevirisi şöyle:

‘Önümüzdeki sonbaharda gerginlik had safhaya çıkacak'
İşbaşındaki mevcut Yunan hükümeti ve Türkiye, 1974'te Kıbrıs'ın işgalinden bu yana en kritik aşamada YunanTürk ilişkilerini yönetmeye çalışacak.

Gözlerimizin önünde gelişen, Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz bölgelerinde statükoyu sorgulamak için tasarladığı sistematik bir strateji ile karşı karşıyayız.

Tüm kanıtlar önümüzdeki sonbaharda gerginliklerin doruğa ulaşacağına işaret ediyor.

Türkiye her zaman iddialarını kabul ettirmek için doğru fırsatı bekler. 1955'te Atina'da bir elektrik boşluğu vardı ve Yunanistan, İngiltere ile çarpışma rotasındaydı.

‘1964'te ABD, Türkiye'yi engelledi'
1964'te Ankara, Yunanistan'daki karışık siyasi durumdan yararlanmaya çalıştı; ancak ABD tarafından engellendi.

1967'de Türkiye, cuntanın deneyimsizliğinden ve izolasyonundan faydalandı ve Yunan birliklerinin Kıbrıs'tan çekilmesinde istediğini elde etti.

1974'te mükemmel bir fırsata sahip oldular ve üzerine atladılar. 1996'da, Ege Denizi'ndeki “gri bölgeler” sorununu açıkça dile getirdiler; onlardan önce hiçbir şeyi kontrol etmeyen ve derinlemesine bölünmüş yeni bir hükümet olduğunu iyice biliyorlardı.

‘Türkler sabırlı ve fırsatı bekliyor'
Türkler sabırlı. Bir sonraki fırsatı beklerken iddialarını geliştirirler. Amaç, Yunanistan'ı elverişsiz koşullar altında müzakere masasına sürüklemektir.

Ankara'nın krize yol açmaya ve bununla birlikte yükseltmek istediği tüm meseleleri tartışmaya zorlama olasılığı yüksektir.

Hükümetin istikrarsızlığını ve politik zayıflığını görür. Uluslararası iklim de bulanık ve belirsiz. Bazı alanlarda askeri asimetri oldukça endişe vericidir.

‘Müttefiklerin duruşu kriz anında belli olacak'
Olumlu bir unsur, Yunanistan ve Kıbrıs'ın güçlü müttefikleri bulunmasıdır. Bununla birlikte, kriz sırasında bu müttefiklerin ne kadar sağlam ve etkili olacağı hâlâ görülmemektedir.

Tek iyi şey, hükümetle muhalefet arasındaki iletişim kanallarının şu anda açık ve çalışıyor olmasıdır. Şimdiye kadar, YunanTürkiye ilişkileri sert siyasi çatışmalara sürüklenmedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Şamil Tayyar: FETÖ tutukluları kurtarmak için borsa kurdu İdlib'de İran destekli militanların Türkiye korkusu: Ağır vuruyorlar! Türk bayrağı açıp tankın önüne geçti! Bu 'şeytanın anıtı'nı kim dikti? Üzerinde "Deccal'in 10 emri" yazılı: "Dünya nüfusu 500 milyona indirilmeli"